top of page

5 mladých českých návrhářů, které stojí za to sledovat

Už máš dost řetězcových obchodů a jejich nabídky? Zdá se ti, že je to pořád dokola stejné oblečení a ty si z něj nemůžeš vybrat? Chtěla by jsi nosit něco originálního, co vyjadřuje tvoji osobnost nebo prostě jen vybočuje z davu? Možná je čas porozhlédnout se po produkci českých návrhářů. A možná rovnou po těch, co jsou právě na začátku…



1# Lukáš Krnáč

Mladý designér zlínské Univerzity Tomáše Bati už pravidelně představuje kolekci v rámci MBPFW a sklízí úspěch. Lukáš často a rád používá netradiční materiály a ještě raději je využívá nestandartním způsobem. Jeho oděvy jsou trochu extravagantní, zároveň však veselé a hravé. Nebojí se používat výrazné barvy a vzory a rád svými modely provokuje.


Proč se zajímat o mladé designéry

Nová generace designerů velmi osobitě reaguje na světovou módu a co víc, dokáže s ní naprosto držet krok. Mladí designéři dnes nejsou snílci,  kteří chtějí navrhovat šaty pro princezny. Naopak, zajímají se o celkový vizuál značky, její příběh, bussiness plán a také propagaci. Jejich ambice jsou vysoké a mají chuť a energii měnit zavedená pravidla.



2# Daniela Pešková Daniela je absolventkou Ateliéru designu oděvu a obuvi na pražské UMPRUM. Pro její rukopis je typický promyšlený minimalismus a rafinovaná elegance. Její kolekce jsou nositelné a nenáročné, přesto propracované do posledního detailu, barevnost volí spíše střídmou s výrazným akcentem. Není divu, že její tvorba je přirovnávaná k české Celiné.



Kde lokální designéry hledat

V posledních pár letech vyrostla po Praze ale i Brně a jiných městech spousta concept storů, kde se dají lokální designéři najít. Není výjimkou, že vedle již známých a zavedených designerských jmen v nich najdete i oděvy studentů uměleckých škol a nově začínajících absolventů. V poslední době také dostávají prostor na prestižním Prague Fashion Weeku a dalších přehlídkách současného designu jako Designblok, kde prezentují vlastní samostatné kolekce. A nebo si zajděte na UMPRUM na výstavu diplomových prací.

3# Adam Kost Designér je v současnosti studentem Ateliéru designu oděvu a obuvi. I přes mladý věk na sebe stihl již několikrát upozornit. Podle jeho vítězného návrhu se realizovala obuv pro značku Baťa. A také již druhou sezónu prezentoval svoji kolekci na MBPFW.




Cena versus kvalita

Říkáš si, že designérské kusy jsou příliš drahé, než aby sis je mohla dovolit? No, pojďme společně trochu počítat:  Studenti oděvu a mladí designéři musí každý jednotlivý kus oděvu vymyslet, oběhat obchody s materiály, vytvořit střih, oděvy ušít, nastylizovat, prezentovat, propagovat a prodávat sami. Za takovouto mravenčí práci dostaneš velmi osobitý ručně šitý kus – většinou naprostý originál. Pokud bychom si tedy sečetli, kolik hodin a ruční práce bylo do jejich oděvu investováno, pravděpodobně zjistíš, že onen kus máš skoro zadarmo. Pokud to vezmeš i z jiné strany – takový kus většinou budeš mít ve skříni mnohem déle, než ten z obyčejného obchodu. Dále jsi investovala do lokální produkce a podpořila český trh i ekonomiku. A v neposlední řadě nezapomínej i na to, že nejmladší generace designérů velmi často používá recyklované, bio nebo fair trade materiály.

4# Michaela Hriňová Michaela je taktéž studentkou zlínské univerzity. Ve svojí tvorbě čerpá inspiraci z punk kultury, hornické třídy, street fashion nebo architektury. Její modely jsou efektní a výrazné, navzdory tomu jsou naprosto nositelné. Hra s velkými objemy a androgynní siluetou je jí blízká. Po stáži u známé české značky Chatty se její styl ještě více vytříbil, rozhodně se je tedy na co těšit dál.




Dá se to vůbec nosit?

Je dobré znát rozdíl mezi přehlídkovým modelem a stylingem na fashion molo a reálným prodejním artiklem. Většina designérů již dnes pracuje s tím, že na přehlídku jsou outfity výraznější, aby jejich autoři lépe vyjádřili koncept a myšlenku celé kolekce. Do prodeje pak jdou kusy nositelnější nebo nová kolekce, která je “lehčího kalibru“ než ta přehlídková. A taky se málokdy stane, že by sis oblékli více než jeden výrazný kus najednou. Takže ano, jsou nositelné a určitě se jich neboj...


5# Tereza Rosalie Kladošová Její tvorba je výrazně zaměřena na nové pojetí a zpracování úpletu. Ten byl jejím hlavním tématem i ve školních projektech na UMPRUM a její vášeň pro „svetry“ jí zůstala i po skončení studia. Její tvorba je hravá a barevná, přesto se nemusíte bát si kousek od Terezy vzít na denní nošení. Posledním úspěchem je, že díky prezentacím na MBPFW byla nominována do soutěže International Woolmark Prize 2017.





 


článek jsem napsala pro internetivý magazín DailyStyle.cz

Foto převzato z internetu

135 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page