top of page

Podzimní šatník – materiály

Ať chceš nebo ne, podzim se pomalu vkrádá do oblékání a také do nabídky fashion obchodů. Ze všech výloh se na nás hrnou roláky, objemné svetry, kabáty, saka nebo kalhoty. Jak si ale vybrat z tak rozmanité nabídky to nejlepší? První rada ode mě zní – koukni se na cedulku s materiálovým složením...

Proč je výběr materiálu důležitý?

Kvalita vlákna rozhoduje o vlastnostech materiálu a tedy i o tom, jak ti bude oděv sloužit a jak se v něm budeš cítit. Přírodní vlákna mají skvělé užitné vlastnosti, které jsou známé lidem po generace. Často jde o přirozené odvádění potu, termoregulační vlastnosti vlákna nebo hřejivost materiálu. Na omak bývají přírodní vlákna příjemnější a kvalitnější a na pohled působí luxusnějším dojmem. I když se dnes umělá vlákna vyrábí také ve vysoké kvalitě a jejich vlastnosti se mohou podobat vlastnostem přírodních vláken a dokonce jejich údržba bývá jednodušší, přesto pokud máš možnost, doporučuju ti vždy raději sáhnout po přírodních materiálech.


  • Tip No.1 - Vybírej oděvy s alespoň 50 % přírodních vláken. Varianta materiálu 50/50 totiž zaručí dojem kvality ale zároveň jednoduchou údržbu oděvu. Navíc cena nebude tak vysoká jako u 100% přírodních vláken...



Jaké materiály vybírat?

Vlna – Vlněná vlákna se získávají ze srsti zvířat, nejčastěji jsou to ovce a kozy, ale také velbloudi nebo lamy. Vlna je velmi kvalitní, trvanlivý a odolný materiál, který má úžasné vlastnosti, je elastický a pohodlný – kvalitně zpracovaný vlněný oděv je velmi hebký na omak. V zimě oceníš její výborné tepelně izolační vlastnosti. Při správné péči ti vlněné oblečení vydrží roky.

Po čem se dívat: Kabáty, saka, kalhoty a svetry. Vlněný kabát bude na podzim a v zimě tvůj největší kamarád stejně jako jemný vlněný svetr nebo sako.



Kašmír – Jde o druh vlny, který se získává ze srsti kašmírové kozy. Tento materiál je poměrně dost drahý, zato ale jeden z nejhřejivějších. Výrobky z kašmíru jsou známé svojí neuvěřitelnou hebkostí a jemností, na dotyk jsou velmi příjemné a pohodlné. Pokud jsi hrdou majitelkou alespoň jednoho kašmírového svetru, víš, že už nikdy nebudeš chtít nosit nic jiného.

Po čem se dívat: Kabáty, svetry, čepice, šály. Pokud chceš investovat do kvalitních kusů oděvu, zkus kabát který bude z kašmíru, nebo alespoň ze směsi kašmíru a vlny. Případně hledej kašmírové čepice a šály, které budou super luxusním doplňkem.


  • Tip No.2 – V takto kvalitních materiálech sáhni po nadčasovějších střizích a barevnostech. Řiď se heslem kvalita ne kvantita a nekoukej na aktuální trendy. Takovéto kousky ber jako investici do základního šatníku...



Mohér – Je opět druh vlny, který se získává z angorských koz. Tento materiál je velmi odolný, mohérové vlákno je nemačkavé. Jeho největší předností je jeho vysoká hřejivost, mohérové duté vlákno je totiž silnější a teplejší než klasická vlna, a proto poskytuje dokonalou tepelnou izolaci. Navíc tento materiál neškrábe a nedráždí kůži, takže je hypoalergenní.

Po čem se dívat: Svetry, vesty, kardigany. Pokud chceš zahřát, ale nemáš ráda hutné svetry, ten mohérový pro tebe bude ideální. Tenký mohérový kardigan totiž zahřeje stejně jako tři vrstvy obyčejných svetrů.



Alpaka –  Termínem alpaka můžeme označovat vlnu, která se vyrábí ze srsti lamy alpaky nebo také již zpracovanou tkaninu, která se vyrábí tkaním z poloviny bavlněných a z poloviny vlněných vláken. Samotná vlna je jemná, příjemná na omak, má dobré tepelně izolační vlastnosti, nenasává vodu a je hypoalergenní. Často se používá pro výrobu pletených výrobků – svetrů, šál, rukavic nebo čepic, kde je považována za opravdu luxusní materiál.

Po čem se dívat: Svetry, topy, rukavice a čepice. Oblečení a doplňky z tohoto materiálu tě skvěle zahřejí a navíc opět budou působit luxusním dojmem.



Bavlna – Bavlněná vlákna jsou vyrobena ze semen rostlin bavlníku. Bavlna se zpracovává na nejrůznější druhy materiálů jako plátno, džínovina, jemný úplet, nebo pletací příze. Bavlněné oděvy budou mít skvělé savé vlastnosti, tento materiál je prodyšný a příjemný na nošení a snad nejuniverzálnější z přírodních materiálů na údržbu. Pokud tě zajímá udržitelnost, zkus se podívat po oděvech s označením GOTS.

Po čem se dívat: Svetry, košile a roláky. Pokud tě klasické vlněné svetry štípou, hledej na podzim a zimu svetry z hutné bavlněné příze, které budou prodyšné, hřejivé a měkké.



Hedvábí – Hedvábné vlákno se získává z kukel motýla bource morušového. Je to velmi luxusní materiál nejen vzhledem, ale i vlastnostmi. Hedvábí je velmi jemné, lehké, ale přitom pevné vlákno, hedvábná tkanina krásně splývá a má specifický vysoký lesk. V létě hedvábí pokožku příjemně chladí, v zimě naopak hřeje. Výborně také saje pot. Vlákno lze zpracovat i na lehký úplet z něhož bývají velmi příjemná trika a tílka.

Po čem se dívat: Košile, topy, šátky, sukně a šaty. Hedvábná košile je módní stálicí, stejně jako šátek. Pokud chceš něco zajímavějšího, sáhni po populárních hedvábných „slip dress“ nebo po hedvábné asymetrické sukni v délce do půlky lýtek.



  • Tip No.3 – Pokud se chceš vydat směrem ke zkvalitňování šatníku, koukni se v obchodech i na oděvy z kůže – křiváky, kalhoty nebo i šaty a sukně. Kůže samozřejmě patří do sekce luxusních a nadčasových oděvních materiálů také a na podzim bude opět v kurzu. Kombinace kůže s kašmírovým nebo mohérovým svetříkem bude naprosto dokonalá. Připrav se ale, že si za ni opět trochu připlatíš.


 

článek jsem napsala pro internetivý magazín DailyStyle.cz

Foto převzato z internetu


105 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page