top of page

Zavinovací šaty – nestárnoucí klasika pro všechny typy postav

Každou sezónu si říkáš, že bys chtěla investovat do kvalitnějších šatů, které budou nadčasové, budou se hodit na spoustu příležitostí a perfektně Ti sednou, jenže jsi je ještě neobjevila? Možná bys měla vyzkoušet zavinovací šaty…



Jak to celé začalo?

Zavinovací šaty se nejčastěji spojují se jménem návrhářky Diane Von Fürstenberg, i když design jako takový se v módě objevil poprvé již ve 20. letech 20. století. Byla to ale právě ona, kdo je v 70. letech zpopularizoval natolik, že je chtěla mít každá žena v Americe. Původem Belgická rodačka odjela v roce 1970 do Ameriky, a jak sama říká, v kufru vezla jen vzorky šatů, které v Americe chtěla prodávat. O 2 roky později už měla vlastní značku a o 4 roky později pak přišla s návrhem zavinovacích šatů. Délka šatů sahala po kolena, měly dlouhý rukáv a byly ušity z lehkého žerzeje. Ženám vyhovovala variabilita šatů, byly vhodné jak přes den do kanceláře, tak na večerní drink. Jejich střih navrhla designérka s myšlenkou umožnit ženám sexuální svobodu, která v 70. letech hýbala Amerikou.



Výhody zavinovacíh šatů:

Samotný princip zavinutí je velmi důmyslný, jelikož dovolí ženě velmi rychle šaty obléknout nebo svléknout. Navíc se přizpůsobí vaší velikosti, šaty lze trochu povolit nebo naopak více zavinout, takže pokud vám kolísá váha, tyto šaty vždy dobře sednou. Jejich další předností je V výstřih, který se vytvoří zavinutím obou předních dílů přes sebe. Výstřih ve tvaru V opticky prodlužuje a zeštíhluje postavu, prodlužuje krk a lehce odhaluje ženské přednosti, čímž odvádí pozornost od problémovějších partií. Neméně důležitým prvkem je i stažený pas. Opticky se štíhlost postavy odvíjí od úzkosti pasu, ať už jsou tedy hrudník nebo boky větších rozměrů, stažený pas vám vytváří dojem štíhlé postavy. Naopak sukně, která se od pasu dolů rozšiřuje do A, výborně schová větší bříško, zadeček nebo stehna. Pokud k těmto šatům obujete boty na podpatku, vaše postava bude elegantní, s nádechem smyslnosti.



Pro koho se zavinovací šaty hodí?

Postava tvaru přesýpacích hodin, hrušky, obráceného trojúhelníku nebo obdelníku – všechny tyto typy si mohou zavinovací šaty dovolit.

Postava tvaru přesýpacích hodin se může pyšnit větším objemem hrudníku, úzkým pasem a širšími boky. Zavinovací šaty tvar této ženské siluety podpoří a vyzvednou všechny její přednosti. Sáhněte po střihu s pouzdrovou sukní, barva může být i sytá ale vyhněte se výrazným vzorům, které by mohly zbytečně přidávat na bocích a hrudníku.

Pro postavu tvaru hrušky – tedy úzký hrudník, štíhlý pas ale širší spodní bříško a hlavně boky a stehna, jsou zavinovací šaty přímo ideální volbou. Postavě hrušky bude nejlépe sedět střih sukně do A a v délce alespoň po kolena. Střih šatů dodá postavě tvaru hrušky eleganci a vyváží nesouměrnost horní a dolní poloviny těla.

Obrácený trojúhelník je postava s výraznými rameny a poměrně štíhlými boky. Zavinovací šaty v tomto případě poslouží k zamaskování ramenou, V výstřih opticky zeštíhlí horní polovinu těla. Sukně do A pak přidá objem na boky, čím se opět postava opticky vyváží. Zvol šaty s krátkým rukávkem, a pokud máš štíhlou postavu, můžeš si dovolit i sukni s řasením v pase.

Chlapecká postava tvaru obdelníku bývá často velmi štíhlá a šlachovitá, nemá moc velký hrudník ani boky, rozdíl mezi obvodem pasu, ramenou a boků je velmi malý. Tato postava potřebuje opět dodat ženskost a zjemnit. Zavinovací šaty postavě dodají kýžený efekt štíhlejšího pasu, objemnějšího hrudníku a ženských boků. Tento typ postavy si může dovolit i sukni v délce mini a volánky ve výstřihu, které mu dodají ženskou hravost, stejně jako výraznější vzory.



Podle čeho vybírat?

Pokud chceš nadčasový kousek, sáhni po jednobarevných šatech nebo jednoduchém vzoru. Střihově se drž jednoduchosti, vybírej šaty s krátkým nebo dlouhým rukávem a sukni v délce ke kolenům. Materiálově vol buď jemný a splývavý úplet z bavlny, viskózy nebo modalu. Pokud chceš luxusní vzhled, zkus hedvábné šaty. Na zimu pak kombinaci bavlny a vlny. Jestli jsi se rozhodla opravdu investovat a budovat kvalitní šatník, určitě se poohlédni přímo po těch z dílky Diane von Fürstenberg, tyto ikonické šaty ti budou sloužit léta. Pokud se nebojíš experimentovat a chceš si pořídit spíše výraznější kousek, zkus volánky, dlouhou sukni nebo naopak mini sukni a nebo výrazný květinový či grafický potisk. Dalším stylovým kouskem jsou šaty s širokými, nabíranými rukávy. Nosit je můžeš ležérně jen se sandálky na podpatku nebo se sakem, na casual variantu si přes ně přehoď džínovou bundu a obuj tenisky. Na podzim šaty oblékni přes rolák a k “over the knee” botám. A na večer je můžeš doplňit výraznými visacími náušnicemi a elegantními lodičkami. Tak co, už o zavinovacích šatech přemýšlíš také?




 

článek jsem napsala pro internetivý magazín DailyStyle.cz

Foto převzato z internetu




151 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page